Klímaklub

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

21. klub (2012. január)

E-mail Nyomtatás PDF

Gödöllői klíma-klub

2011. január 25.

Jelen volt: 17 fő.

Ismét gyors bemutatkozással kezdtük az összejövetelt, mivel nagy örömünkre ismét új érdeklődőkkel bővült a klub, valamint sokan megörvendeztettek bennünket saját készítésű finomságaikkal. A következő két óra témáit Kristóf vezette fel, a decemberi klubban idénre összeállított „kívánságlista” alapján.

Elsőként a hulladék statisztika készítéséről beszélgettünk. Két-három hónapig gyűjtenénk az adatokat otthon, és az eredményeket többek között a Zöld Sarokban (Gödöllői Hírek) szeretnénk majd publikálni. Megegyeztünk abban, hogy amennyiben nem okoz problémát, literben mérünk majd mindent. Az adatok összegyűjtéséhez készítettünk egy táblázatot, amit elektronikusan is elküldünk minden érdeklődőnek. Célunk, hogy motiváljuk a városban egy olyan hulladékszállítási rendszer kidolgozását, amely jutalmazza a kevés hulladékot termelőket.

Kristóf beszámolt arról, hogy a Zöld Híd szívesen lát minket a szelektív hulladékgyűjtő vállalat telephelyén egy csoportos látogatásra. Mivel érdekesebb hétköznap, úgymond „munka közben” látni a telep működését, egy ilyen nap fogunk közös látogatást szervezni.

Következő témánk a majd’ minden jelenlévő által már legalább egyszer elkészített háztartási klíma audit. Edina vázolta a legáltalánosabb hibákat, úgymint a hűtőszekrény hőmérsékletének figyelmen kívül hagyása, a karbantartás hiánya, a túl gyakori mosás vagy a megújuló energiaforrások közül a fa kifelejtése. Túl sok húst fogyasztunk, melynek forrását sokszor nem is ismerjük.

Megvitattuk vízivási szokásainkat és tippet is kaptunk egészséges és finom vízbeszerzési forrásra: a domonyi Petőfi-forrás a környéken verhetetlen.

Az auditok sok jó példával is szolgálnak, hiszen a kitöltők őszinték (bevallják, ha pl. 10 percig zuhanyoznak), szerveznek telekocsit, csereberélnek, közösséget építenek.

Szabó Csaba osztotta meg velünk tapasztalatát, miszerint a hagyományos izzót nem gyűjtik külön a boltokban sem, mert nem minősül veszélyes hulladéknak. Laurán Csaba viszont azt a jó hírt mondta el, hogy az energiatakarékos izzókat visszacserélik Gödöllőn, ha egy éven belül ment tönkre.

Következő programpontunk a Dalkia Energia által támogatott Föld Napi rendezvényünk volt, melyet 2012. április 21-én 15.00-tól szervezünk majd meg a Művészetek Házában, illetve szabadtéren is. Tervezünk háztartásoknak, családoknak, közösségeknek szóló előadásokat, interaktív sarkokat és sok közös mulatságot. Sok szervezetnek szeretnénk helyet és megjelenést biztosítani, így február/március folyamán biztosan lesz közös találkozó és ötletgyűjtés a nap programjáról.

Ismét szóba került a kerékpározás: március 15-én kerékpáros felvonulás lesz! Ezen kívül szerveznek „bebiciklizést” is, amikor tapasztalt kerékpárosok tanítják meg bizonytalanabb társaiknak, hogyan kell helyesen közlekedni a városban. Gödöllő városa 20 millió forint támogatást ad a kerékpározás fellendítésére, melyből első intézkedésként kerékpár tárolókat fognak kialakítani a forgalmasabb helyeken. Később alternatív kerékpáros útvonalakat szeretnének kijelölni, majd az autózók „átnevelése” zárja a projektet J

Következő összejövetelünk várhatóan 2012. február 27-i héten lesz, amikor a helyi komposztfűtést nézzük majd meg.

További fontos dátumok:

§ február 10.: a GreenDependent csapat lelkesen invitált mindenkit az EnergiaKözösségek projekt következő közösségépítő találkozójára, amely Budapesten lesz. További információk itt.

§ március 24.: palánta és mag cserebere, garázs-bazárral egybekötve a Regina Ház udvarán

§ április 21.: Föld napi családi/háztartási energiatakarékossági rendezvény

Szeretettel köszöntjük új tagjainkat, mindenkit szeretettel várunk következő találkozónkra is!

 

 

Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Kapcsolat